The Everly Brothers, bestaande uit Isaac Donald ("Don") Everly (Brownie, 1 februari 1937) en Philip ("Phil") Everly (Chicago, 19 januari 1939Burbank, 3 januari 2014, vormden een Amerikaans zangduo, dat zijn grootste succes kende in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. The Everly Brothers werden behalve door rock-'n-roll ook beïnvloed door popmuziek en country. The Everly Brothers zijn vooral bekend geworden door de harmonieuze zangpartijen.

 

De twee zijn de kinderen van Ike en Margaret Everly, twee countrymuzikanten die hun kinderen al vroeg in contact brachten met de muziek. De gehele familie trad vanaf het midden van de jaren 40 op in een radioprogramma. In het midden van de jaren vijftig trokken de broers naar Nashville, waar ze onder Chet Atkins hun eerste single opnamen, die echter flopte.

De twee werden gecontracteerd door het Cadence Records-label. De tweede single en de eerste single voor het label, Bye Bye Love, werd een enorme hit in 1957. Met behulp van producer Archie Bleyer en de liedjesschrijvers Boudleaux en Felice Bryant volgden nog meer hits, waaronder Wake Up Little Susie, Claudette (geschreven door Roy Orbison), Bird Dog, Till I Kissed You en All I Have to Do Is Dream.

In 1960 tekenden de broers voor het jonge Warner Bros. Records. De eerste hit voor Warner was Cathy's Clown. Meerdere hits volgden, waaronder Lucille, Ebony Eyes en Crying in the Rain. Vanaf 1962 was de piek van commercieel succes voorbij, alhoewel de broers op artistiek gebied alleen maar vooruit gingen. Ze namen in 1966 een album op met the Hollies, Two Yanks in England. Roots uit 1968 is een klassieker, die van grote invloed was op de countryrock.

 

voor meer info zie Wikipedia: The Everly Brothers

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

__________________________________________________________

biografie The Everly Brothers (bron:de Volkskrant)

Het gezin Everly kwam uit Kentucky, maar Phil werd in 1939 geboren in Chicago en zou opgroeien in Iowa en Tennessee. Vader Everly had in Iowa een eigen radioprogramma, waarin de muzikale Everly Family vanaf 1945 optrad: vader Ike, moeder Margaret en de broertjes Don en Phil.  

Country en rock & roll golden als water en vuur, maar The Everly Brothers mengden ze met enorm succes.

High school
Hun carrière als duo begon in 1956, in hun high school-jaren in Tennessee. Debuutsingle Keep A'Lovin Me deed niets, maar op het kleine label Cadence was het in de herkansing raak: met Bye Bye Love braken de broers in 1957 wereldwijd door. Met hun diatonische close harmony-zang en akoestische gitaren werden ze gezien als countryduo, maar met hits als Wake Up Little Susie en Bird Dog sloten ze in 1958 ook aan bij de rock & roll-rage. Country en rock & roll golden als water en vuur, maar The Everly Brothers mengden ze met enorm succes.

Romantische wereldhit
Met de romantische wereldhit All I Have To Is Dream (april 1958) veroverden de Everly's de harten van tienermeisjes en verwierven ze zelfs de goedkeuring van veel ouders: de Everly Brothers schreeuwden tenminste niet zo, die jongens konden echt zingen.  
'Dream' was overigens, net als Bye Bye Love, geschreven door het duo Felice en Boudleaux Bryant. De Everly's schreven slechts enkele van hun vroege hits zelf, Het oeuvre telt meer songs van Don dan van Phil. De succesvolste Phil-compositie is When Will I Be Loved, dat de Amerikaanse toptien haalde in 1960.

 The Everly Brothers verhuisden naar het grote Warner-label en scoorden met het door Don en Phil samen geschreven Cathy's Clown (1960) meteen een van hun grootste hits. In Nederland hadden ze tien toptienhits in de jaren vóór de doorbraak van The Beatles. ('Til) I Kissed You was hier de grootste: een tweede plaats en een verblijf van vijf maanden in de hitlijst.    

The Beatles, The Byrds en The Beach Boys
Met The Beatles is één van de talloze groepen genoemd die Everly Brothers-covers zongen en zich lieten inspireren door de samenzang. The Beach Boys, The Hollies, The Byrds, Simon & Garfunkel; vrijwel alle popgroepen die meerstemmig zongen, keken de kunst af van Don en Phil Everly. 'We zijn die gasten álles verschuldigd,' zei Bob Dylan ooit. 'Bij hen begon het.'
 

In de loop van de jaren zestig nam hun populariteit echter snel af en hadden ze geen hits meer, maar hun album Roots (1968) geldt nu wel als blauwdruk voor de meerstemmig gezongen countryrock van groepen als Crosby Stills & Nash, Poco en The Eagles.  

In 1973 scheidden de wegen van Don en Phil Everly, die inmiddels knallende ruzie hadden. Aanvankelijk was de solocarrière van Don het succesvolst, maar Phil had in 1983 in Groot-Brittannië een flinke hit met She Means Nothing To Me, een duet met Cliff Richard.    

Succesvolle reünie
Nog datzelfde jaar sloten ze vrede en volgde een zeer succesvolle reünie. De lp-registratie van het comebackconcert in Londen werd een kassucces, Paul McCartney schonk zijn oude idolen een lied (On The Wings Of A Nightingale) waarmee ze in 1984 een wereldhit hadden en ze zongen mee op Paul Simons album Graceland (1986).    

Hoewel Some Hearts (1988) hun laatste studioalbum was, bleven de Everly's nog lang samen optreden. Na 1999 kwam ook daar de klad in. In 2004 traden ze nog wel kort op als speciale gasten tijdens een Simon & Garfunkel-tournee, die ook Amsterdam aandeed.

Geen artiest stond met zo veel singles in de Amerikaanse Top 100 als Don en Phil Everly, die op persoonlijk vlak bepaald geen hechte eenheid vormden, maar vocaal des te meer: hun stemmen dansten met elkaar, versmolten en werden één, met Phils tenorpartij als bovenstroom. Innige vocale harmonie - foreverly.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

RIP   Phil Everly

 19/01/1939 - 3/01/2014    

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Don Everly 1 Februari 1937

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://www.everlybrothers.nl/

The Wieners plays The Everly Brothers 

Luke & Aaron Wilson zijn twee broers uit de UK,

ze zetten The Everly Brothers op een onnavolgbare wijze neer.

kijk/luister maar eens op hun website: The Wilson Brothers